Jellemzői:
A mozsarakat már nagyon régóta használja az emberiség magvak, fűszerek, gyógynövények őrlésére, hántolására, fűszerkeverékek készítésére, növények pépesítésére, továbbá gyógyszerek, pakolások készítésére.
Mire használható a mozsár?
Törhetünk benne fűszernövényeket, melyeknek törés közben nem roncsoljuk a sejtfalát, így nem lesznek kesernyések a zúzástól, apróra őrölhetjük a diót, magvakat, mandulát, mogyorót és pisztáciát.
De kerülhet a mozsárba mák, fokhagyma, vagy cukor is, a fűszernövényekből és egyéb hozzávalókból pedig közvetlenül a mozsárban készíthetünk szószokat, krémeket, pácokat.
A mozsarak masszív, tömör és nehéz anyagból készülnek mozsár a legmegfelelőbb, mely lehet kő, gránit vagy márvány - jelen esetben márvány.
Mérete: 10 cm átmérőjű, 10 cm magas a mozsár, 12,5 cm hosszú a törő.
Tisztítása: semleges folyékony mosogatószerrel.